Tanúhegyek 20B

 

Általános információk
Táv: 22,7 km
Szint: 750 m+
Szintidő: 7 óra
Rajt/Cél: Szent György-hegyi Kaán Károly kulcsosház / Badacsonytomaj, Tatay Sándor Általános Iskola
Rajtidő: 9:00-11:30
Nevezési díj: Előzetesen 2018. november 20-ig: 1800 Ft, a helyszínen 2300 Ft.
Kedvezmény: Gyerekeknek (10 év alattiaknak) ingyenes.
Díjazás: A szintidőn belül teljesítők jelvényt és oklevelet kapnak.

 Nevezés

Útvonal

Itiner

Név Jelzés Össz táv Össz szint Táv Szint
Kaán Károly kulcsosház - RAJT K- 0 0 0 0
Ürgelyuk buszmegálló, Kisapáti szalag 1,7 7 1,7 7
Egervíz, patakátkelés szalag 2,6 7 0,9 0
Gyulakeszi, templom Z- 4,3 24 1,7 17
Rossztemplom Z- 6,1 151 1,8 127
Z-/K- elágazás K- 6,3 153 0,2 2
Csobánc, vár - ELLENŐRZŐPONT K- 7,3 267 1,0 114
Vár-kút K- 8,1 284 0,8 17
Elő-rét sarka, káptalantóti bekötőút K- 10,3 284 2,2 0
Káptalantóti, kocsma, FRISSÍTŐ- ÉS ELLENŐRZŐPONT K- 11,2 291 0,9 7
K-/K▲ elágazás K▲ 11,3 291 0,1 0
Z-/K▲ elágazás Z- 13,9 430 2,6 139
Tóti-hegy alja, Z-Z▲ elágazás Z▲ 14,2 436 0,3 6
Tóti-hegy - ELLENŐRZŐPONT Z▲ 14,5 510 0,3 74
Tóti-hegy alja Z- 14,8 510 0,3 0
K.tóti-B.tomaji műút, Z-K csatlakozás K- 16,2 510 1,4 0
Gulács alja, K-K▲-Z elágazás K▲ 17,2 616 1,0 106
Gulács - ELLENŐRZŐPONT K▲ 18,0 736 0,8 120
Gulács alja K- 18,8 736 0,8 0
Letérés a K jelzésről szalag 20,6 743 1,8 7
Badacsonytomaj, iskola, CÉL   22,7 750 2,1 7

Útvonalleírás

kulcsosház mellett egy lépcsősoron indulunk el, a fonódó K–P jelzéseken. A Bogdán-kút (amelyből nem tu­dunk vizet venni) mellett elérjük a szőlőket, ahol a P jelzéstől érzékeny búcsút véve ereszkedünk lefelé. Az Ürge­lyuk buszmegállónál elköszönünk a K jelzéstől, és jelzetlen, szalagozott úton jutunk Gyulakeszibe.

A műutat keresztezve, kissé balra a szemközti földúton indulunk tovább a Csobánc irányába, majd 320 m múlva a keresztező úton jobbra fordulunk. 360 m múlva az Alsó-Diska nevű helyen balra fordulva óvatosan keresztezzük a tapolcai vasútvonalat (Vigyázz, ha jön a vonat!), majd az Eger-víz gázlójához érünk. Ha sikerült az átkelés, továbbmegyünk egyenesen a gyulakeszi focipályájáig. Innen tovább egy régi, de felújított malomépület mellett a falu központjába érünk.
Az itt lévő kocsmában lesz az 1. ellenőrzőpont, ahol ismét lehetőségünk van kicsit megpihenni és felfrissíteni magunkat.

Rátérünk a Z jelzésre, amelyen egyenesen kisétálunk a faluból a Csobánc felé. A jelzés helyenként szőlők között, máskor mélyutakon vezet fel bennünket a Rossztemplomhoz. A templomrom mellett elhaladva egyenesen megyünk a Z–K jelzés találkozásáig, és utóbbit választva jobbra kanyarodunk a várba vezető útra. A széles út aránylag lankásan tekereg fel a meredek hegyoldalon. Az 2. ellenőrzőpontot Csobánc várának romjainál találjuk.

A pontról balra indulunk el a füves-bokros platón, majd egy jobbra tartó ösvényen a hegy keleti pereméhez érünk (jelzés a tetőn gyakorlatilag nincs, viszont könnyen el lehet tévedni). Ha sikerült megtalálnunk a helyes utat, akkor egy igen meredek ösvényen tudunk leereszkedni a hegyről, követve a jelzést. A Vár-kút mellett elhaladva az országos K jelzésen jobbra fordulunk. 

A szőlők között déli irányban ereszkedve egy műúthoz érünk, ezen jobbra fordulunk! 250 m múlva élesen balra fordulunk a Káptalantótiba vezető bekötőútra. A falu központjába érve egyenesen haladunk tovább a Badacsonyi úton, ahol jobbra, a kocsmában ismét finomságok várnak.
A frissítőpontot
 elhagyva átkelünk a Tekeres-patak hídján. A híd után közvetlenül elhagyjuk a K jelzést, balra fordulunk a Rózsadomb utcába, a K▲ jelzésre.  Földúton hagyjuk el a falut, az egykori téesz maradványai mellett. Utunkat rövidesen jobbról vízmosás és erdő, balról a Bodoki-dűlő pincéi kísérik. 1450 m megtételével egy barna TVT táblához érünk, itt jobbra fordulunk. Egyenletesen emelkedő földúton érünk a Tóti-hegy alá, ahol a Z jelzés csatlakozik hozzánk balról, ezen folytatjuk utunkat. A szőlőskertek után egy újabb TVT-táblával találkozunk, ahol jobbra fordulva a Z▲ jelzésű, nagyon meredek ösvényén felmászunk a Tóti-hegy csúcsára, az 3. ellenőrzőpontra.

A csúcsról visszaereszkedünk a Z jelzéshez, amelyen jobbra fordulunk, és lemegyünk a Tóti-hegy és Gulács közti nyeregbe a műúthoz. 
Hotel Bonvino és Pláne borterasz közös frissítőpontja felmelegít a maradék kilométerekre.
Az aszfaltúton találkozunk a K jelzéssel, és balra fordulunk. 170 m megtételével jobbra térünk az erdőbe, és a fonódó K–Z jelzésen mászunk fel a Gulács alatti útcsomóponthoz. Itt a kezdődő K▲ jelzésen jobbra fordulva eleinte meredeken mászunk, majd a Z jelzéstől búcsút véve balra fordulunk, és csigavonalban feltekeredünk a Gulács csúcsára, ahol a 4. ellenőrzőpontot találjuk.

Az igazolás megszerzése után visszasétálunk az imént elhagyott K jelzésig, és azon jobbra folytatjuk túránkat. A Veltner-erdőn át, majd présházak között érkezünk le a Nemesgulács–Badacsonytomaj közötti műúthoz, amelyen balra fordulunk. Mintegy 80 méter megtétele után óvatosan keresztezzük az utat, és szemközt megtaláljuk K jelzésünk folytatását, amelyen a Hármas-hegy alá érkezünk. Itt végleg elhagyjuk az országos K jelzést, és balra tartva egy jelzetlen, szalagozott mélyúton sétálunk a Hármas-hegy nyergébe. Innen nyílegyenes úton, a Petőfi Sándor utcán érünk Badacsonytomajba. Az utca végén jobbra tartunk (a Balatoni K jelzésű) Fő utcán, majd 220 m után az első adandó alkalommal balra. Az utca végén megpillantjuk a hőn áhított célt, a Tatay Sándor Általános Iskola épületét.

Tudnivalók

 

Szabályzat 

A Tanúhegyek nyomában a Magyarországi Kárpát Egyesület és a Szent Jakab Zarándok Egyesület által szervezett teljesítménytúra, amely 5 távon zajlik (40, 20A, 20B, 15, 10), és gyalogosan vagy futva teljesíthető.

A rajt és a cél egyaránt Badacsonytomajon lesz, kivéve a teljes túra két 20-as résztávját, amiknek a célja, rajtja félúton a Szent György-hegyi Kaán Károly kulcsosház.

A rendezvényen bárki részt vehet, aki a honlapon előnevez vagy aki az indítási helyen a részvételi szándékát bejelenti és a nevezési díjat befizeti.
A rendezvényen mindenki saját felelősségére indul, ezért a rendezőségtől kártérítés semmilyen címen nem igényelhető.

A rendezvény útvonalán ellenőrzőpontok vannak, amelyek érintését a pontőrök bélyegzéssel vagy leolvasással igazolják. Az útvonalon a megadott ellenőrzőpontokon kívül bárhol előfordulhatnak előre be nem jelentett ellenőrzőpontok is, amelyek érintése szintén kötelező! A teljesítést akkor fogadjuk el, ha az igazolófüzetben és/vagy az időmérő rendszerben az összes ellenőrzőpont (és az esetleges mozgó ellenőrzőpontok) igazolása sorrendben megtörténik. Minden résztvevő, aki az előírt szintidőn belül teljesíti a távot, megkapja a teljesítménytúra kitűzőjét és oklevelét. A szintidőn túl beérkezők olyan oklevelet kapnak, ami rögzíti ezt a tényt.

Ha a résztvevők közül valaki úgy határoz, hogy a túrát megszakítja, kérjük, hogy ezt lehetőleg a legközelebbi ellenőrzőponton tegye, és jelentse be a pontőrnek a név és rajtszám közlésével. Ha például sérülés esetén valaki a következő ellenőrzőpontig sem tudna elmenni, kérjük, hogy az itineren található rendezői telefonszámon értesítse a szervezőket!

A túrák útvonala tájvédelmi, illetőleg természetvédelmi körzeteken, területeken halad, ezért óvjuk meg ezeket az értékeket. A szemetet ne dobjuk el, a növényeket ne szedjük le és a kijelölt útvonalon haladjunk!

Kizárható a versenyből és a teljesítménytúrából az a résztvevő, aki a kiírás bármely pontját megszegi.

A szervezők indokolt esetben módosíthatják a rendezvény idejét vagy dönthetnek annak törléséről.

A versenyen a résztvevőkről fényképek, videó-felvételek készülhetnek, ezek szerzői jogát a rendezők birtokolják, azt szabadon felhasználhatják.

 

Étel-ital 

A badacsonytomaji célban meleg étellel várunk minden résztvevőt.
A frissítőpontokon igyekszünk alternatívát biztosítani a vegetáriánusoknak, vegánoknak, valamint glutén- és tej-intoleránsoknak.
A turistaháznál lévő fő frissítőponton korlátozott mennyiségben lesz glutén- és tejmentes kenyér. Aki allergiás, kérjük, szóljon a pontszemélyzetnek, és arra kapja a feltéteket!

A túrán nem adunk eldobható poharat, a folyadékot kulacsba, vagy a résztvevő saját poharába töltjük!

 

Kisbusz

A túra napján reggel 8:30-tól délutánig kisbusz közlekedik a badacsonytomaji és a Szent György-hegyi rajt-cél között, az igényeknek és a kapacitásnak megfelelően.

 

Csomagmegőrzés

A badacsonytomaji rajtban egész nap megőrizzük a csomagokat, valamint az iskolában alvók a matracukon is hagyhatják a holmijukat.

 

Szállás

Badacsonytomajban péntek és szombat éjjel, a Tatay Sándor Általános Iskolában lehetséges. Alvás ágybetéteken, csak hálózsák szükséges. Meleg víz, WC van. Mivel az ágybetétek száma korlátozott, lehetséges, hogy derékaljat is szükséges hozni, erről tájékoztatjuk a jelentkezőket.
 
A Szent György-hegyi kulcsosházban csak péntek éjjel. Alvás ágyban, de hálózsák szükséges. Hideg víz, kinti "WC". A férőhelyek száma korlátozott.
 
Ár mindkét helyszínen: 1000 Ft/fő.

Nevezés