Tanúhegyek 20A

 

Általános információk
Táv: 19,6 km
Szint: 850 m+
Szintidő: 6 óra
Rajt/Cél: Badacsonytomaj, Tatay Sándor Általános Iskola / Szent György-hegyi Kaán Károly kulcsosház
Rajtidő: 7:15-10:30
Nevezési díj: Előzetesen 2018. november 20-ig: 1800 Ft, a helyszínen 2300 Ft.
Kedvezmény: Gyerekeknek (10 év alattiaknak) ingyenes.
Díjazás: A szintidőn belül teljesítők jelvényt és oklevelet kapnak.

 Nevezés

Útvonal

Itiner

Név Jelzés Össz táv Össz szint Táv Szint
Badacsonytomaj, iskola, RAJT szalag 0 0 0 0
S- becsatlakozása S- 0,3 5 0,3 5
Klastrom-kút S- 1,5 137 1,2 132
Kőkapu K- 2,1 190 0,6 53
Letérés a K - jelzésről szalag 2,6 290 0,5 100
Badacsony - ELLENŐRZŐPONT P▲ 2,7 309 0,1 19
K- becsatlakozik K- 2,8 309 0,1 0
Hertelendy-emlék K- 3,4 320 0,6 11
Ranolder-kereszt K- 4,2 377 0,8 57
Bujdosók lépcsője K- 4,6 398 0,4 21
Rodostó-ház, kőpad K- 4,8 398 0,2 0
Badacsonytördemic, vasúti átkelőhely K- 7,0 398 2,2 0
Szigliget, Avasi rom K- 9,2 411 2,2 13
Szigliget, váralja - FRISSÍTŐ SL 10,5 470 1,3 59
Szigliget, Vár-hegy - ELLENŐRZŐPONT SL 10,9 523 0,4 53
Szigliget, templom, váralja K- 11,3 523 0,4 0
Letérés a K - jelzésről szalag 14,5 550 3,2 27
Horváth pince szalag 14,7 558 0,2 8
K- becsatlakozik K- 15,4 590 0,7 32
Lengyel-kápolna K- 15,9 625 0,5 35
Oroszlánfejes kút K- 16,1 631 0,2 6
Szent György-hegy oldala K- 17,0 672 0,9 41
K▲ elágazás K▲ 18,4 810 1,4 138
Szent György-hegy - ELLENŐRZŐPONT K▲ 18,7 836 0,3 26
P-/K▲ elágazás K▲ 19,0 840 0,3 4
P- leágazás K▲ 19,3 840 0,3 0
K- becsatlakozása, bazaltorgonák K- 19,4 850 0,1 10
Kaán Károly kulcsosház - CÉL   19,6 853 0,2 3

Útvonalleírás

Az iskola kapuján kilépve a szalagokat követve megcélozzuk a kéttornyú bazalttemplomot. Rátérünk a S jelzésre, és azon jobbra tartva megkezdjük a hegy ostromát. A faluból kiérve az erdőben, majd a Felsőkolónia épületei mellett elhaladva tartós emelkedőn érünk a Klastrom-kúthoz. Továbbmegyünk a S jelzésen. Az emelkedő átmenetileg enyhül, rövidesen keresztezzük a P jelzésű Kuruc körutat. 200 m múlva elérjük az országos K jelzést, azon balra fordulunk. Átmegyünk a Kőkapun, és az emelkedő után balra tartva felérkezünk a túránk első hegycsúcsán, a Badacsony tetején álló Kisfaludy-kilátóhoz – 1. ellenőrzőpont.

Az igazolás után a kilátótól a P▲ jelzésen térünk vissza a K jelzésre, amelyet most már rövid megszakításokkal (Szigligeten és a Szent György-hegy lábánál) egészen a Szent György-hegyen lévő esőházig követünk. Nyiladékon ereszkedünk lefelé, majd 240 m múlva balra térünk. Ösvényen, később kőlépcsőkön érkezünk a Hertelendy-emlékhez, ahol váratlanul jobbra felfelé indulunk tovább. Visszamászunk a hegy platójára, ahol a nyiladék folytatásán balra térve érkezünk az Egry József-kilátóhoz. Itt jobbra folytatjuk utunkat, a hegy meredek letörésével párhuzamos erdei ösvényen. Érintjük a Ranolder-keresztet, majd a Tördemici-kilátó előtt balra elindulunk le az igen meredek, 464 fokú Bujdosók lépcsőjén.

A lépcső alján balra teszünk pár lépést a szintben haladó, P jelzésű Kuruc körúton, majd az egykori Rodostó turistaházatbalról megkerülve aszfaltútra érünk, melyen jobbra, lefelé indulunk tovább. A Dongó-kút érintésével ereszkedünk le Badacsonytördemicre, ahol a Hősök útján jobbra megyünk 50 m-t, majd balra fordulva a Zöldfa utcán megyünk tovább lefelé. A fénysorompónál jobbra kitérőt tehetünk a vasútállomásra, OKT bélyegzés céljából. A vasutat, majd a 71-es főutat óvatosan keresztezve haladunk tovább Szigliget felé.

Szigligetre érve a K+ jelzés elágazásánál találjuk az úttól balra az Avasi templomromot – nézzük meg közelebbről! A romtól visszatérünk a K jelzésre, a műútra. A Réhelyi, Kossuth, Kisfaludy utcákon érünk a vár alá. 
Várkávézónál találjuk az első frissítőpontunkat.

A várpénztárnál kis időre elhagyjuk a K jelzést, hogy a SL jelzésen felmásszunk a Szigligeti várba, ahol a 2. ellenőrzőpontot találjuk.

Visszatérve a várpénztárhoz jobbra fordulunk, és újra a K jelzésre térünk. Erdei úton ereszkedünk lefelé a Ciframajorig, ott jobbra fordulunk, és a 71-es úttal párhuzamos kerékpárúton megyünk 1 km-t, ügyelve az esetleges kerékpáros forgalomra. A hegymagasi elágazásnál a csatlakozó P jelzéssel balra fordulunk, és közeledünk a Szent György-hegy felé, még mindig műúton. A hegy lábánál a kanyarban jobbra térünk, átmenetileg elhagyva a K–P jelzéseket! 280 m-t megtéve a Horváth pincéhez érünk, itt ismét frissíthetünk. (Az igazolólapon lévő bónt vagy itt, vagy a következő frissítésnél használhatjuk fel.)

A pince mellett felfelé indulunk tovább a szőlők között, eleinte úton, majd ösvényen. A Lengyel-kápolnához vezető aszfaltút kanyarulatában csatlakozunk vissza a K–P jelzésbe, amelyen felfelé haladunk tovább. A kápolnához érve a csatlakozó S jelzéssel együtt balra fordulunk, és elsétálunk a Tarányi-présház mellett. Az iható, bővizű Oroszlánfejű-kút után 150 m-rel jobbra folytatódik a turistaút, amely itt könnyen eltéveszthető. Szőlőskertek között, végül erdőben felfelé haladva érjük el a Szent György-hegy nyugati oldalában lévő turistaút-csomópontot, ahol a P–S jelzésektől elbúcsúzva jobbra, a K jelzésen folytatjuk a hegymászást.

Az út során rátalálhatunk a Mennyországra, ahol igazi mennyei finomságokkal várnak a házigazdák.

Igen meredeken emelkedő úton érünk fel a felső szőlőskertekhez, majd az erdőbe térve rövidesen az esőháznál találjuk magunkat. Itt elhagyjuk a K jelzést, és balra, a K▲ jelzésű ösvényen mászunk fel a Szent György-hegy csúcsára, a 3. ellenőrzőpontra.

Igazolás után északi irányba folytatjuk a túrát a helyenként meglehetősen mocorkás, nehezen járható K▲ jelzésen. 200 m-es szakaszon átmenetileg csatlakozik balról a P jelzés, de a Bazaltorgonák fölötti kilátópontnál élesen jobbra fordulva elhagyjuk azt. 100 m múlva visszacsatlakozunk a K jelzésbe, amelyen balra, a Bazaltorgonák között vezető igen meredek ösvényen óvatosan leereszkedünk a Kaán Károly Kulcsosházhoz, amely a 20A táv célja.

Tudnivalók

 

Szabályzat 

A Tanúhegyek nyomában a Magyarországi Kárpát Egyesület és a Szent Jakab Zarándok Egyesület által szervezett teljesítménytúra, amely 5 távon zajlik (40, 20A, 20B, 15, 10), és gyalogosan vagy futva teljesíthető.

A rajt és a cél egyaránt Badacsonytomajon lesz, kivéve a teljes túra két 20-as résztávját, amiknek a célja, rajtja félúton a Szent György-hegyi Kaán Károly kulcsosház.

A rendezvényen bárki részt vehet, aki a honlapon előnevez vagy aki az indítási helyen a részvételi szándékát bejelenti és a nevezési díjat befizeti.
A rendezvényen mindenki saját felelősségére indul, ezért a rendezőségtől kártérítés semmilyen címen nem igényelhető.

A rendezvény útvonalán ellenőrzőpontok vannak, amelyek érintését a pontőrök bélyegzéssel vagy leolvasással igazolják. Az útvonalon a megadott ellenőrzőpontokon kívül bárhol előfordulhatnak előre be nem jelentett ellenőrzőpontok is, amelyek érintése szintén kötelező! A teljesítést akkor fogadjuk el, ha az igazolófüzetben és/vagy az időmérő rendszerben az összes ellenőrzőpont (és az esetleges mozgó ellenőrzőpontok) igazolása sorrendben megtörténik. Minden résztvevő, aki az előírt szintidőn belül teljesíti a távot, megkapja a teljesítménytúra kitűzőjét és oklevelét. A szintidőn túl beérkezők olyan oklevelet kapnak, ami rögzíti ezt a tényt.

Ha a résztvevők közül valaki úgy határoz, hogy a túrát megszakítja, kérjük, hogy ezt lehetőleg a legközelebbi ellenőrzőponton tegye, és jelentse be a pontőrnek a név és rajtszám közlésével. Ha például sérülés esetén valaki a következő ellenőrzőpontig sem tudna elmenni, kérjük, hogy az itineren található rendezői telefonszámon értesítse a szervezőket!

A túrák útvonala tájvédelmi, illetőleg természetvédelmi körzeteken, területeken halad, ezért óvjuk meg ezeket az értékeket. A szemetet ne dobjuk el, a növényeket ne szedjük le és a kijelölt útvonalon haladjunk!

Kizárható a versenyből és a teljesítménytúrából az a résztvevő, aki a kiírás bármely pontját megszegi.

A szervezők indokolt esetben módosíthatják a rendezvény idejét vagy dönthetnek annak törléséről.

A versenyen a résztvevőkről fényképek, videó-felvételek készülhetnek, ezek szerzői jogát a rendezők birtokolják, azt szabadon felhasználhatják.

 

Étel-ital 

A badacsonytomaji célban meleg étellel várunk minden résztvevőt.
A frissítőpontokon igyekszünk alternatívát biztosítani a vegetáriánusoknak, vegánoknak, valamint glutén- és tej-intoleránsoknak.
A turistaháznál lévő fő frissítőponton korlátozott mennyiségben lesz glutén- és tejmentes kenyér. Aki allergiás, kérjük, szóljon a pontszemélyzetnek, és arra kapja a feltéteket!

A túrán nem adunk eldobható poharat, a folyadékot kulacsba, vagy a résztvevő saját poharába töltjük!

 

Kisbusz

A túra napján reggel 8:30-tól délutánig kisbusz közlekedik a badacsonytomaji és a Szent György-hegyi rajt-cél között, az igényeknek és a kapacitásnak megfelelően.

 

Csomagmegőrzés

A badacsonytomaji rajtban egész nap megőrizzük a csomagokat, valamint az iskolában alvók a matracukon is hagyhatják a holmijukat.

 

Szállás

Badacsonytomajban péntek és szombat éjjel, a Tatay Sándor Általános Iskolában lehetséges. Alvás ágybetéteken, csak hálózsák szükséges. Meleg víz, WC van. Mivel az ágybetétek száma korlátozott, lehetséges, hogy derékaljat is szükséges hozni, erről tájékoztatjuk a jelentkezőket.
 
A Szent György-hegyi kulcsosházban csak péntek éjjel. Alvás ágyban, de hálózsák szükséges. Hideg víz, kinti "WC". A férőhelyek száma korlátozott.
 
Ár mindkét helyszínen: 1000 Ft/fő.

Nevezés